Ceny chleba podyktują nam Francuzi
Co roku produkuje się w Polsce ok. 70 tysięcy ton drożdży. Część krajowych wytwórców zarzuca francuskiej firmie Lesaffre dążenie do zniszczenia konkurencji poprzez stosowanie praktyk monopolistycznych i stosowanie cen dumpingowych. Francuzi mają w Polsce 3 zakłady i - zdaniem konkurencji - przeszło 65-procentowy udział w rynku. Główny zarzut wobec nich: sprzedają drożdże po cenach niższych od kosztów produkcji.
- Podczas, gdy w Unii Europejskiej paczka drożdży kosztuje około 1 euro, u nas cena kształtuje się na poziomie poniżej 2 złotych - zauważa Zbigniew Hryszczyk, prezes Mazowieckiej Fabryki Drożdży Józefów. Jego zdaniem, główny producent, czyli Lesaffre, sprzedaje zbyt tanio, czym zmusza konkurencję do obniżania cen poniżej granicy rentowności.
Według polskich producentów wyprodukowanie 1 kg drożdży kosztuje ok. 1,60 - 1,80 zł. Zakłady należące do Francuzów sprzedają zaś po cenie niższej. W ofercie dla piekarni i cukierni zwykłe drożdże jednego z zakładów należących do Lesaffre oferowane były w cenie 1,77 zł. Mariusz Cybulski, kierownik...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta