Receptura jak skarb
Chce chronić oryginalne receptury. Zaoferuje kindziuki, kiszki, sękacze i kartacze smakoszom z Unii.
Rejon Suwałk, pobliskiego polsko-litewskiego pogranicza oraz Podlasia od wieków ma własną kuchnię i potrawy spotykane tylko tam. Przez lata były produkowane chałupniczo "po domach", tylko na własne lub sąsiadów potrzeby. Gospodynie sprzedawały je w obejściach, na rynkach i targowiskach.
Korowaj na jarmarkuTak przetrwał do naszych czasów korowaj - wiejskie ciasto weselne, które dzisiaj można kupić tylko w jednym miejscu w Polsce - w piekarni Ziarenko Lucyny Chociej z Michałowa na Podlasiu.
- Korowaj to dawny wiejski tort weselny. Bardzo stara receptura - proste ciasto drożdżowe z dekoracją. Dzisiaj nikt takiego na ślub nie zamawia, dlatego pieczemy korowaje tylko na jarmarki i wystawy regionalne -...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta