Dorsz, pipis i zielone wino
09 września 2005 | Warszawski Informator Rzeczpospolitej | NR
NOWE MIEJSCE: PORTUCALE Dorsz, pipis i zielone wino I znowu zmiana. Naprzeciwko Warszawianki prawie dwa lata funkcjonowała Fanaberia. Teraz lokal zajęła restauracja Portucale serwująca dania kuchni portugalskiej. To nowość na naszym rynku. Po raz pierwszy ktoś odważył się zaprezentować warszawiakom potrawy z tego krańca Europy. Portugalczycy jedzą dużo ryb, owoców morza oraz... podrobów. Lubią poza tym jagnięcinę, wieprzowe wędliny (stąd pochodzi szynka presunto i kiełbasy enchidos) oraz sery (z mleka krowiego, koziego i owczego). Wszystko zanurzone w gęstych sosach. Warto wiedzieć, że ze względu na kolonialną przeszłość Portugalii w tamtejszej kuchni znajdziemy wpływy azjatyckie, afrykańskie i południowo-amerykańskie. Silnie wyczuwalne są smaki Chin i Indii - niech nas...
Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta