JESIEŃ W PROWANSJI
Prowansja to nie tylko region inspirujący malarzy, ale także ziemia niezwykle bogata kulinarnie (polecam książki Petera Mayle'a, a najlepiej podróż do Aix-an-Provance i Avignon). Na razie można zajrzeć do francuskiej restauracji Absynt, gdzie trwa Jesień Prowansalska. W prowansalskim menu znalazły się tamtejsze klasyki, m.in.: sałatka z różnych rodzajów pomidorów z oliwą i wanilią, tarta z kozim serem, konfiturą z czerwonej cebuli, czarnymi oliwkami i tymiankiem, mus z wątróbek z sosem malinowymi i grzankami, zupa z soczewicy i dorada z pieca z karczochami, pomidorami i cukinią. Na deser trzeba zamówić sorbet z melona z Muscatem, a do picia oczywiście różowe Cotes de Provence lub czerwone Bandol (ma zapach prowansalskich ziół i tytoniu).
Monika Kucia Absynt, ul. Wspólna 35, tel. 621 18 81, można płacić kartą