Pizza mamma mia!
Pizza. Ta potrawa kuchni włoskiej rozpowszechniła się już na całym świecie. Ale niewielu zdaje sobie sprawę, że początki pizzy to początki naszej cywilizacji.
Starożytni Grecy jedli płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem, posypane ziołami. Około V w. p.n.e. trafiły one do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto stosować sos pomidorowy. Pierwsza współczesna pizza miała natomiast powstać w 1889 r., kiedy to Neapol odwiedziła królowa Włoch, Małgorzata, czyli Margerita. Tamtejszy piekarz przygotował na jej cześć pizzę w narodowych barwach Włoch z pomidorami, serem mozzarella i bazylią,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta