Producenci tracą, konsumenci zyskują
W marcu ceny towarów i usług zmalały o 0,1 proc., a wskaźnik inflacji obniżył się do bardzo niskiego poziomu - 0,4 proc. To w dużej mierze skutek marcowej obniżki cen żywności. Średnio potaniała ona o 0,3 proc., ale ceny drobiu w tym miesiącu spadły o 6,7 proc., a wieprzowiny - o 1,7 proc.
Prezes NBP Leszek Balcerowicz powiedział "Rz", że jedną z przyczyn niskiej inflacji jest blokada eksportu części polskiej żywności do Rosji. Rosjanie zamknęli swoje granice przed naszym mięsem i produktami roślinnymi w połowie listopada 2005 roku. Powodem wprowadzenia zakazu było wykrycie sfałszowanych świadectw weterynaryjnych i fitosanitarnych. Do tej pory polskim urzędnikom nie udało się przekonać służb rosyjskich do wznowienia importu naszych produktów. Kolejne rozmowy mają się odbyć w Moskwie po 20 kwietnia.
Magazyny pełne mięsaNa embargu zyskują konsumenci, bo za żywność płacą mniej. Tracą jednak eksporterzy, najbardziej z branży mięsnej. Uprawnienia...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta