Co przygotowuje Unia Europejska
Komisja Europejska ogłosiła w środę przetarg na sprzedaż cukru, który należy do agencji interwencyjnych w państwach członkowskich. Szczegóły przetargu znajdują się w rozporządzeniu Komisji nr 1555/2006. Zgodnie z nim na rynek może trafić prawie 900 tys. ton cukru, ale ponad połowa z tej kwoty przypada na włoską agencję AGEA. Produkt ten może być sprzedany jedynie na terenie UE. W Polsce instytucją odpowiedzialną za sprzedaż jest Agencja Rynku Rolnego. Jej rezerwy stopnieją wkrótce o ponad 13 tys. ton cukru.
Agencje muszą zgłosić Komisji fakt sprzedaży swoich zapasów w ciągu pięciu dni roboczych od transakcji. Zapisy powyższego rozporządzenia są zgodne z opinią przedstawioną przez Komitet Zarządzający ds. Cukru. Więcej informacji w Dzienniku Urzędowym UE nr L 288, str. 3 - 7, z 19 października 2006 r.
http://www.eur-lex.europa.eu przygotował Łukasz Izakowski