Szynka jak ziemiańska, masarz z Internetu
Znajoma zdradziła mi metodę kupowania wędlin. Stosuje chwyt psychologiczny: "Poproszę 300 g szyneczki. To dla synka z alergią" - mówi. Następnie przygląda się reakcji sprzedawcy. A nuż sumienie nie pozwoli mu sprzedać chłamu.
Kupowanie wędlin i mięs nie jest proste. Sklepy niechętnie wyrzucają produkty drugiej świeżości. Myją w solance‚ wycierają i gotowe. Jak nowe. Odświeżanie wędlin w Constarze to był tylko wierzchołek góry lodowej. Uczciwy sprzedawca ryzykuje utratą pracy.
W sklepach pod nazwą wędlina kryje się mięso z wodą albo i woda z mięsem. Dzięki specjalnemu bębnowi i zaawansowanej chemii spożywczej w przetwórni można zwiększyć wagę mięsa nawet pięciokrotnie‚ pompując w nie wodę. Tej techniki nie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta