Do restauracji jak do opery
Ferran Adria: Alícia to fundacja. Jestem jej prezesem, ale nie czerpię z tego tytułu żadnych zysków. Fundacja jest dofinansowywana przez rząd Katalonii. To wyjątkowe przedsięwzięcie na skalę światową. Na razie jesteśmy w fazie ostatecznego tworzenia koncepcji. To ma być kulinarne centrum konsultacyjne i edukacyjne. Fundacja powstała w reakcji na fatalne nawyki żywieniowe ludzi Zachodu, choroby cywilizacyjne, problem otyłości wśród dzieci, zaburzenia odżywiania nastolatków. Z udziałem naukowców i największych szefów kuchni z całej Hiszpanii ma edukować i propagować zrównoważoną dietę, dobre jedzenie, które daje radość i zdrowie. Siedziba Alícii zostanie otwarta w tym roku. Budynek o powierzchni 2 tys. mkw., zaprojektowany przez studio Clotet-Paricio, położony jest obok średniowiecznego klasztoru w Sant Benet de Bages. Tu będzie się mieścić m.in. cały dział naukowy, centrum dokumentacyjne, sale konferencyjne i kuchnia o powierzchni 600 mkw. Dzięki działaniom fundacji ma powstać naukowy leksykon gastronomiczny opisujący wszystkie istniejące techniki kulinarne i jadalne produkty z całego świata.
Kucharze często jeżdżą po świecie w poszukiwaniu inspiracji. Czy pan dużo podróżuje?Chciałbym,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta