Snob Gastronomiczny
Joanna Bojańczyk w dowcipnym felietonie "Instrumentarium na nową kuchnię życia" ("Rz" 20 stycznia) zauważyła, że "Zrazy, schabowy i barszczyk jeszcze w Polsce nie zanikły, ale jest moda na kuchnię międzynarodową. Podobnie w domu. Gdy przyjmuje się gościa, sałatka jarzynowa i schabik to obciach". Tak więc w Polsce coraz bardziej obecny jest Snob Gastronomiczny‚ którego nie należy w żadnym wypadku mylić ze smakoszem. Snob Gastronomiczny (SG) traktuje jedzenie (i picie) jako potwierdzenie statusu społecznego. Smak jest tu kwestią wtórną‚ która nawet może przeszkadzać.
SG zazwyczaj nie gotuje. Jak ma zaprosić gości do domu, zamawia catering (najmodniejszy w mieście w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta