Szampański biznes z orłem w koronie
Polak produkujący szampana - symbol francuskiego luksusu to musi brzmieć egzotycznie, biorąc pod uwagę, że jeszcze niedawno szampanem w naszym kraju nazywano słodki napój musujący: sowietskoje igristoje. A jednak, Denis Jackowiak rocznie produkuje 50 tysięcy butelek prawdziwego francuskiego szampana. Pozwala mu na to sześciohektarowa posiadłość, a dokładniej mówiąc 30 działek rozrzuconych w promieniu 20 kilometrów od domu w Pargny Les Reims, miejscowości oddalonej o kilka kilometrów od Reims.
"Dzień dobry" i "Na zdrowie" - tyle po polsku potrafi powiedzieć 56-letni Denis Jackowiak. Ale z ręką na sercu zapewnia, że Polska jest jego drugą ojczyzną.
Przejawem sentymentu jest polskie godło wiszące w jego piwnicach i - przede wszystkim - orzełek w koronie widniejący na etykietach szampana Jackowiak-Rondeau. Polskość stała się użytecznym narzędziem w biznesie.
W grupie 17 tysięcy małych wytwórców szampana firma Jackowiak-Rondeau plasuje się w pierwszym tysiącu. Denis Jackowiak z dumą mówi o jakości swojego szampana i nie rozumie różnicy w cenie między jego butelkami a znaczną częścią produkcji sygnowanej nazwiskami np. Veuve Clicquot, Laurent Perrier czy Moet Chandon....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta