Świnia już długo nie pożyje
Przełom w żywieniu zwierząt
Świnia już długo nie pożyje
W poprzednich latach mówiło się, że polskie świnie żyją marnie, za to przynajmniej długo. Karmione głównie ziemniakami, wagę kwalifikującą je do rzeźni osiągały po ośmiu, dziewięciu, a czasami i dziesięciu miesiącach. Okres tuczu trzody chlewnej był w Polsce o dwa-trzy miesiące dłuższy niż w Danii, Holandii czy RFN. Jednocześnie półtusze z polskich świń miały znacznie więcej tłuszczu. Podczas gdy w krajach zachodnich mięsność trzody chlewnej kształtowała się na poziomie 55-60 proc. , w Polsce wynosiła ona około 40 proc. , a w niektórych rejonach kraju zdarzały się sztuki mające tylko 32 proc. mięsa. Reszta to był nikomu, przy obecnych gustach żywieniowych, niepotrzebny tłuszcz.
W okresie ostatnich kilku lat w żywieniu trzody...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta