Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Świnia już długo nie pożyje

02 listopada 1995 | Ekonomia | ES

Przełom w żywieniu zwierząt

Świnia już długo nie pożyje

W poprzednich latach mówiło się, że polskie świnie żyją marnie, za to przynajmniej długo. Karmione głównie ziemniakami, wagę kwalifikującą je do rzeźni osiągały po ośmiu, dziewięciu, a czasami i dziesięciu miesiącach. Okres tuczu trzody chlewnej był w Polsce o dwa-trzy miesiące dłuższy niż w Danii, Holandii czy RFN. Jednocześnie półtusze z polskich świń miały znacznie więcej tłuszczu. Podczas gdy w krajach zachodnich mięsność trzody chlewnej kształtowała się na poziomie 55-60 proc. , w Polsce wynosiła ona około 40 proc. , a w niektórych rejonach kraju zdarzały się sztuki mające tylko 32 proc. mięsa. Reszta to był nikomu, przy obecnych gustach żywieniowych, niepotrzebny tłuszcz.

W okresie ostatnich kilku lat w żywieniu trzody...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 608

Spis treści
Zamów abonament