Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Pasjonaci rozsmakowani w tradycji

21 września 2007 | Ekonomia | Beata Drewnowska
źródło: Nieznane

PRODUKTY REGIONALNE Pasjonaci rozsmakowani w tradycji Ekonomista, który został piekarzem, kobieta na czele zakładu mleczarskiego i rolnicy wierzący w siłę nasion. Połączyły ich wielkopolskie specjały, które chcieliby chronić unijnym certyfikatem

Wojciech Zdrojowy szacunku do chleba nauczył się w domu. - Do dziś nie zmarnuję ani kromki - mówi. Od ponad 30 lat wypiekaniem chleba zarabia na życie.

Jako absolwent ekonomii Akademii Ekonomicznej w Poznaniu z dwuletnim doświadczeniem w branży odzieżowej zaczął pracę w piekarni Fawor. Z poznańską spółdzielnią związany jest do dziś. W 1999 roku został jej prezesem.

59-letni szef Fawora nigdy samodzielnie nie formował bochenków i nie wsadzał ich do pieca, ale o piekarnictwie wie prawie wszystko. - Jestem ekonomistą, ale przez tyle lat w branży wiele się nauczyłem - mówi Wojciech Zdrojowy. Pracownicy twierdzą, że jest wymagającym szefem. Odpowiedzialność za firmę sprawia, że - jak sam przyznaje - bywa nadmiernie drobiazgowy.

Nie wyobraża sobie, że mógłby zajmować się czymś innym. Zaangażowanie w prowadzenie Fawora nie mija nawet wtedy, gdy wyjeżdża na wakacje. Zawsze wówczas odwiedza sklepy z pieczywem. W Szwajcarii odkrył chleb z orzechami, który dobrze przyjął się w Poznaniu.

Teraz wraz z innymi piekarzami i cukiernikami chciałby, aby pozostałe regiony Polski, a może i inne kraje,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 4318

Spis treści

Ekonomia

94 resztówki na sprzedaż
AB SA rusza na południe
Arabowie nie przejmą OMX
Banki napędzają sprzedaż polis
Bernanke: kryzys subprime głęboki
Calisia do likwidacji
Ceny złota najwyższe od 27 lat
Ciasno w budżecie na 2008 rok
Coraz bliżej 28 mld euro
Cytat dnia
Czas fuzji w polskim mleczarstwie
Czeski program gospodarczy
Dlaczego wygrały jastrzębie
Ekspansja Pani Teresy
Fiolet łączy się z Getin Raty
Gazprom szuka dna
Gospodarka czeka na mądre decyzje
Handelsblatt na zakupach
Honeywell dla Airbusa
IMS Polska wybiera się na giełdę
Inwestorzy w nerwowych nastrojach
Kadry
Korsik w Russniefcie
Kredyty hipoteczne są zabezpieczone
Kurorty muszą walczyć
Lufthansa: zakup i spółka
Mleczna potęga Mlekovity
Moi rodacy coraz bardziej odczuwają potrzebę zmian
Nasza waluta zyskuje na słabości dolara
Niedocenione zapowiedzi prezesa
Niższe subsydia dla rolnictwa
Norwegianem do Paryża
Nowa fabryka Kolastyny
Nowy szef MFW już za kilka dni
Oferta AIG Bank
PTR na giełdę
PZL Rzeszów warte 3 miliardy
PZU sprzedaje fundusz na Litwie
Pasjonaci rozsmakowani w tradycji
Plus z TVP i radiem publicznym
Polskie mięso: Rosja kontra UE
Rektor z USA w Nowym Sączu
Rozmowy o przejęciu pomogły notowaniom akcji
Tele2 zainwestuje 200 mln złotych
Umowa BGŻ z Invest-Bankiem
Umowa LOT - Dniproavia
Wielkie francuskie pożegnanie z państwem nadopiekuńczym
Wzrost długu Skarbu Państwa
Wzrost zatrzymany
Zielona Wyspa pracy i dobrej płacy
Zmiana prezesa w Nestle
Złoty mocniejszy
Łowią dorsze na złość UE
Święta bez zakupów
Zamów abonament