Ryba i jarzyny ważne w jadłospisie
Tłuszcze znajdziemy niemal we wszystkich produktach spożywczych. Są w nich obecne w różnych proporcjach. Co zatem wybierać, żeby odżywiać się zdrowo?
Smalec z umiaremJoanna Wardak, dietetyk z Europejskiego Centrum Leczenia Otyłości Dzieci i Dorosłych w Warszawie, podkreśla, że dobrze zbilansowana dieta musi uwzględniać różne rodzaje tłuszczu.
- Głównym ich źródłem powinny być jednak tłuszcze roślinne, takie jak oleje roślinne i oliwa z oliwek - tłumaczy Joanna Wardak. - Wyjątek stanowią dzieci do trzeciego roku życia, w których diecie wskazane jest stosowanie masła - dodaje.
Dietetyk przypomina, że każdy tłuszcz jest mieszaniną trzech...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta