Restrukturyzacja rolnictwa w byłej NRD
Wyższa wydajność, gwałtowny spadek zatrudnienia
Restrukturyzacja rolnictwa w byłej NRD
Po zjednoczeniu Niemiec znacznie zwiększył się potencjał niemieckiego rolnictwa i jego pozycja wśród krajów Unii Europejskiej. Jednocześnie nastąpiły gruntowne zmiany w strukturze i wydajności rolnictwa byłej NRD. Ceną jego restrukturyzacji był m. in. gwałtowny spadek zatrudnienia.
Najnowsze dane dotyczące niemieckiego, w tym wschodnioniemieckiego rolnictwa minister tego resortu w RFN, Jochen Borchert, przedstawił w Berlinie z okazji trwających jeszcze Międzynarodowych Targów Rolno-Spożywczych "Grüne Woche".
Według danych bońskiego ministerstwa rolnictwa, Niemcy są obecnie czwartym eksporterem żywności na świecie po USA, Francji i Holandii. Wartość wywozu produktów rolno-spożywczych wyniosła w 1994 r. 36 miliardów marek. Główne pozycje w niemieckim eksporcie rolnym to wyroby mleczne, mięso i jego przetwory, pieczywo, piwo i wino. Dwie trzecie ztych towarów trafia na rynki krajów Unii Europejskiej.
Największy importer
Pierwsze miejsce Niemcy zajmują natomiast w światowym imporcie żywności i innych produktów rolniczych -- przed Japonią, USA i Francją. Wartość niemieckiego importu wyniosła w 1994 r. 63 miliardy marek. Według szacunkowych danych wielkość niemieckiego eksportu i...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta