Budżet zarobi także na zmianach VAT od żywności
Resort finansów stara się udowodnić, że zmiany w podatkach nie wpłyną na wydatki domowych budżetów
Ludwik Kotecki, wiceminister finansów, wyliczył, że po podwyżkach i obniżkach stawek podatku od towarów i usług na żywność i używki nasze wydatki na żywność spadną o 0,1 proc. Ekonomiści zaznaczają jednak, że to wyliczenia statyczne. Zmiany w VAT przy jednoczesnych kiepskich tegorocznych zbiorach i tak staną się pretekstem do znacznych podwyżek cen żywności.
Z danych GUS wynika, że przeciętna czteroosobowa rodzina wydaje na nieprzetworzoną żywność, czyli m.in. mięso, mąkę, warzywa i owoce około 411,6 zł miesięcznie. Od
1 stycznia przyszłego roku VAT na te produkty wzrośnie o 2 pkt proc., co – jak wyliczył resort finansów – może się przełożyć na wzrost cen 0,6 proc. Oczywiście przy założeniu, że całość podwyżki przełoży się na ceny detaliczne. Trzeba będzie więc na te towary wyłożyć od nowego roku co miesiąc średnio o 2,4 zł więcej. Z kolei wydatki na żywność przetworzoną statystycznej rodziny 2+2, czyli na wędliny, pieczywo, przetwory sięgają...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta