Najdrożej będzie jesienią
Dlaczego rosną ceny wieprzowiny
Najdrożej będzie jesienią
Statystyczny Polak wydaje na zakup mięsa 12, 6 proc. dochodów, a spożycie wieprzowiny wynosi średnio 40 kg rocznie na osobę. Odnotowany w ostatnim okresie wzrost cen tego mięsa ma zatem istotne znaczenie dla budżetów gospodarstw domowych. Tendencja do wzrostu cen wieprzowiny utrzyma się prawdopodobnie do jesieni, zwiększenie importu zaś, choć przydatne dla ustabilizowania rynku, miałoby raczej umiarkowany wpływ na ceny, gdyż za granicą wieprzowina jest droższa niż w Polsce.
Na przełomie pierwszej i drugiej dekady lipca cena żywca wieprzowego wynosiła na giełdach towarowych ok. 3, 2 zł za kg. Zbliżone były też ceny skupu. Przy średniej -- jak podaje Pek Pol -- 3 zł za kg aż w 37 zakładach (na 55) płacono powyżej tej stawki, a tempo wzrostu cen zwiększyło się znacznie w ostatnich dniach. W zeszłym tygodniu podskoczyły one średnio o 12 gr na kilogramie (tydzień wcześniej -- o 6 gr, ale wtedy tylko 8 zakładów płaciło za ten towar powyżej 3 zł za kg) .
Zgodnie z cyklem
Cykliczny wzrost cen wieprzowiny, przypadający przeważnie na początku lata, nie jest zjawiskiem nowym. Tym razem jednak wzrost cen nastąpił dość gwałtownie i relatywnie szybko. Przez wiele miesięcy ceny wieprzowiny ulegały...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta