Będzie mniej i drożej
Perspektywy rynku mięsa
Będzie mniej i drożej
Szybki od początku czerwca br. wzrost cen skupu żywca wieprzowego (patrz: wykres "Ceny skupu bydła i trzody") i związany z nim wzrost cen mięsa wywołał duże zaniepokojenie społeczeństwa. Wynika ono z większych niż w wielu innych krajach wydatków ludności na zakup mięsa oraz z większego u nas niż gdzie indziej udziału spożycia wieprzowiny w spożyciu mięsa ogółem. W końcu sierpnia br. ceny skupu trzody chlewnej wzrosły do około 3, 5 zł za kilogram i eksperci ostrzegają, że wcale nie jest to jeszcze górny pułap cen. W III i IV kwartale br. mogą one wzrosnąć do 3, 8 zł, a może nawet do 4 zł za kilogram. I dopiero na tym poziomie, gwarantującym opłacalność produkcji żywca wieprzowego, można oczekiwać stabilizacji cen skupu.
Nie ma (i nie będzie) żadnych sposobów na odwrócenie tego trendu. Interwencyjne działania Agencji Rynku Rolnego, która w II półroczu br. skieruje na rynek około 60 tys. ton zgromadzonych wcześniej półtusz wieprzowych, wpłynie w jakiś sposób na stonowanie wzrostu cen żywca wieprzowego, nie będzie jednak w stanie całkowicie go powstrzymać. Po pierwsze -- rozmiary tej interwencji będą za małe, po drugie -- mrożone półtusze nie są ekwiwalentnym zamiennikiem półtusz świeżych. Aby podaż mięsa wieprzowego była w przyszłości większa, jego...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta