Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Grill po łowach w epoce kamienia

05 lipca 2011 | Nauka | Krzysztof Kowalski
 Gdy w 1669 roku Conrad Gesnerd wykonywał tę rycinę we Frankfurcie, gatunek tura już wyginął
źródło: EAST NEWS
Gdy w 1669 roku Conrad Gesnerd wykonywał tę rycinę we Frankfurcie, gatunek tura już wyginął

Myśliwi po udanym polowaniu od razu na miejscu zaczynali od wysysania szpiku i pieczenia żeberek

Takie wnioski wyciągnęli naukowcy na podstawie wyników wykopalisk w Holandii. Badali obozowisko sprzed 7700 lat nad rzeką Tjonger. Uczta ta miała miejsce ponad 1000 lat wcześniej, nim w tym rejonie pojawili się pierwsi rolnicy hodujący bydło, owce, kozy i świnie. Wyniki tych prac opublikuje lipcowy numer „Journal of Archaeological Science".

Wykopaliska dostarczyły dowodu na to, że upolowane zwierzę poćwiartowano na miejscu. I od razu, na świeżym powietrzu, częściowo zjedzono.

Krwawa uczta

Był to tur, samica, dużo większy od współczesnego bydła. – Zwierzę wpadło w zasadzkę, w wykopany dół, w którym zabito je strzałami z krzemiennymi grotami i ciosami włóczni w głowę – wyjaśnia prof. Wietske Prummel, archeozoolog z Uniwersytetu w Groningen. Wraz z dr....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8970

Spis treści
Zamów abonament