Polski chleb walczy o przetrwanie
W ciągu niemal dwóch dekad spożycie pieczywa w kraju spadło o ponad 40 proc. I nadal będzie się kurczyć
„Rz" dotarła do najnowszego raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ), z którego wynika, że w tym roku w polskich gospodarstwach domowych spożycie pieczywa w przeliczeniu na jedną osobę wynieść może ok. 54 kg i będzie o niemal 43 kg mniejsze niż w 1993 r. Tylko w I półroczu zmalało ono o 4,5 proc.
Nie będzie ożywienia
– Kryzys branży piekarniczej w Polsce jest chroniczny. Trwa już od kilkunastu lat – ubolewa Grzegorz Nowakowski, prezes Instytutu Polskie Pieczywo.
Skutki coraz mniejszego zainteresowania Polaków pieczywem najbardziej dotykają tradycyjnego chleba. IERiGŻ policzył, że w ubiegłym roku jego spożycie wyniosło 41,76 kg...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta