Mało kto wkłada jeszcze skórki chleba w ziemię
Rozmowa: Wojciech Kudyba, poeta, krytyk, eseista, profesor na UKSW
Rz: Polacy przestają kupować chleb. Jego spożycie spadło od 1993 roku o 50 proc. To efekt zmian kulturowych?
Wojciech Kudyba: Tak myślę. To nie tylko skutki tzw. polepszaczy smaku czy pewnej dość popularnej diety... Ma pani rację, spadek spożycia chleba jest znakiem przemiany kulturowej. Właśnie zapada zmierzch kultury agrarnej, rolniczej. Mało kto wkłada dziś jeszcze skórki chleba w ziemię, by ta przynosiła...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta