Polska ma sposób, jak obniżyć ceny cukru w Unii
UE boryka się z cukrową nadwyżką. Nasz kraj chce uwolnienia jej części
8 marca zbiera się unijny komitet zajmujący się rynkami rolnymi. Ma zająć się wnioskiem, który w styczniu tego roku przesłało mu polskie Ministerstwo Rolnictwa. Resort chce, aby na wspólnotowy rynek trafiło 400 tys. ton cukru z nadwyżki, która powstała po udanych zbiorach buraków w sezonie 2011/2012. Zgodnie z limitami produkcji łącznie na rynek wspólnotowy może w ciągu roku trafić na cele spożywcze ok. 13,3 mln ton cukru. W ostatniej kampanii cukrownie wytworzyły go o ponad 5 mln ton więcej. Polskie zakłady przekroczyły kwotę o 34 proc.
– Biorąc pod uwagę wielkość unijnej nadwyżki, uwolnienie kolejnych 400 tys. ton (na wprowadzenie pierwszych 400 tys. ton cukru na unijny rynek Bruksela zgodziła się jesienią 2011 r. – red.) może nie wystarczyć, aby...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta