Restauracje tylko dla biznesu
Rozmowa dla „Rzeczpospolitej” z Tomaszem Sobierajskim socjologiem, Uniwersytetu Warszawskiego
Branża gastronomiczna zaczyna odżywać po kryzysie, jednak i tak rzadko stołujemy się na mieście. W UE pod tym względem zamykamy stawkę. Nawet biedniejsi Rumuni wydają w knajpach dwa razy więcej od nas...
Tomasz Sobierajski: Do pewnego momentu można było to tłumaczyć kwestiami finansowymi, jednak po 20 latach przemian jesteśmy dużo bogatsi, a wciąż nie jadamy na mieście. To kwestia kultury. Legendarna polska gościnność stoi w jawnej sprzeczności z rozwojem...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta