Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Szekspir przyrządzony w sosie francuskim

29 maja 2012 | Kultura | Jacek Marczyński
Giuseppe Altonare (Hamlet), Magdalena Wilczyńska (Matka)
źródło: TEATR WIELKI W POZNANIU
Giuseppe Altonare (Hamlet), Magdalena Wilczyńska (Matka)

Teatr Wielki w Poznaniu wystawił świetną a nieznaną operę Ambroise Thomasa. Jej pech polega na tym, że to śpiewany „Hamlet”

Teatr dramatyczny może teksty Szekspira przerabiać  – skracać i dopisywać, co tylko reżyser zapragnie. W operze takie działania budzą oburzenie. No ale też teatr próbuje dziś lepiej zrozumieć motywy Szekspirowskich bohaterów, a operowi libreciści chcieli ich ubrać jedynie w konwencjonalny kostium.

Tak właśnie się stało ze skomponowanym prawie 150 lat temu „Hamletem", który w ujęciu Francuza Ambroise Thomasa stał się po prostu kolejną operą o zemście. Duński książę nie przeżywa...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9244

Wydanie: 9244

Spis treści
Zamów abonament