Stwórca tego nie wymyślił
Greenpeace ostrzega przed żywnością skażoną genetycznie
Stwórca tego nie wymyślił
Krystyna Forowicz
Na całym świecie naukowcy czynili już próby z przenoszeniem genów człowieka do łososia, pstrąga, kóz, owiec, ryżu i tytoniu. Geny kurcząt przetransportowano do ziemniaków, geny myszy -- do tytoniu, a geny bakterii iwirusów do ogórka, ziemniaka, pomidorów i kukurydzy. Ekolodzy są przeciwni wprowadzeniu na rynek żywności produkowanej metodami inżynierii gentycznej, ale uczeni (niektórzy) przekonują, że jest ona bezpieczna dla zdrowia.
Raport Greenpeace "Bawiąc się w Pana Boga. Manipulowana genetycznie żywność w Europie Środkowowschodniej" -- którego autorką jest Iza Kruszewska, opublikowany w Polsce zbiegł się z pierwszym oficjalnym transportem amerykańskiej soi do Niemiec, w którym znalazły się też warzywa z DNA poprawionym przez inżynierów genetyków. Produkty takie już są dostępne za oceanem, teraz mają trafić do Europy, a także do Polski.
Raport Greenpace ostrzega przed kolejnym zagrożeniem dla ludzi i środowiska, tym razem żywności "skażonej genetycznie".
Na ogół ludzie mylą inżynierię genetyczną z biotechnologią.
Tradycyjnym biotechnologiom zawdzięczmy szklarniowe róże o niezwykłych barwach oraz...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta