Sezon droższych warzyw
Ceny żywności w listopadzie
Sezon droższych warzyw
Wzrost cen detalicznych żywności w listopadzie był stosunkowo wysoki. Wpłynęły na to głównie sezonowe zmiany cen, a także zmiany struktury zakupów artykułów z grupy ziemniaki, warzywa, owoce i ich przetwory. Nieco mniejszy niż w październiku, ale nadal wysoki, był wzrost cen pieczywa, ryb i przetworów rybnych oraz nabiału. W ostatniej dekadzie listopada konsumenci płacili za żywność o 2, 1 proc. więcej niż miesiąc wcześniej. Ziemniaki, warzywa, owoce i ich przetwory kosztowały ich średnio o 20 proc. więcej.
Ponownie zaczęły rosnąć ceny niektórych warzyw świeżych: pomidorów (o 24, 2 proc. ), sałaty (o 14, 3 proc. ), kalafiorów (o 11, 7 proc. ). Najwięcej, w kolejnym już miesiącu, podwyższono ceny ogórków (o 35, 4 proc. ),...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta