Polska ma szanse stać się cydrowym zagłębiem w regionie
Produkcja jabłkowego trunku w naszym kraju może za pięć lat sięgnąć nawet 80 mln litrów.
Polska jest dziś największym producentem jabłek w Europie i jednym z czołowych na świecie. Trudno jednak znaleźć na półkach naszych sklepów cydr, czyli niskoalkoholowy napój z tych właśnie owoców. Dziwi to tym bardziej, że jabłkowy trunek znany jest w wielu krajach Europy.
Smakowe zyskują
Najwięcej, 4 mld funtów rocznie (ok. 20 mld zł), wydają na cydr Brytyjczycy. W przeliczeniu na jednego mieszkańca wyprzedają ich jednak Irlandczycy – podaje firma badawcza Euromonitor International. Trzecie miejsce pod względem spożycia cydru per capita należy do Finów.
27,5 mld zł wydaliśmy na alkohol w sklepach i sieciach handlowych od X '11 do IX '12...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta