Mokka lepsza od ekspresu na kapsułki
Rozmowa | Marcin Zalewski, barista
Rz: Polacy zaczęli kupować kawę w ziarnach i tradycyjne ekspresy ciśnieniowe, a popularne jeszcze niedawno ekspresy kapsułkowe przestają już być synonimem kawowego raju. Czym się różni kawa parzona w tych dwóch ekspresach?
Marcin Zalewski: Ekspresy kapsułkowe nie spełniają nawet podstawowych wymogów do tego, by przygotować espresso. O prawidłowym espresso możemy mówić dopiero przy tradycyjnych ekspresach ciśnieniowych. Od tego są oczywiście pewne wyjątki, jednak jeśli ktoś nie chce wydawać kilku...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta