Informacje
Informacje
Wzrost podaży mięsa
W pierwszych dniach stycznia skup żywca wieprzowego był nieduży, skromna była też oferta półtusz. W ostatnich dniach podaż jednak szybko rosła i obecnie wróciła już do dobrego poziomu. Popyt nie jest jednak na razie duży. Styczeń jest zwykle okresem relatywnie niewielkiej sprzedaży detalicznej, a zakłady -- mimo udanego okresu przedświątecznego -- mają jeszcze trochę zapasów. Świeży surowiec wciąż stanowi tylko niewielkie uzupełnienie własnych rezerw. Z każdym dniem zapotrzebowanie będzie jednak rosło.
Najbardziej poszukiwane są obecnie schab i karkówka, z mięs gorszych golonka i ozorki z importu oraz nogi wieprzowe na eksport. Zakłady mają natomiast wnadmiarze mięsa drobne wszystkich klas. W związku z tym ceny najlepszych wyrobów w stosunku do okresu przedświątecznego minimalnie wzrosły. Z kolei artykułów podstawowych, jak boczek, łopatka nie zmieniły się, a podgardla i drobnych mięs minimalnie spadły.
Wystarczająca jest obecnie podaż wołowiny, a mięsa drobne, podobnie jak i wieprzowe, są wręcz w nadmiarze. Ceny wołowiny nie ulegly istotnej zmianie.
W skupie, jak podaje Pek Pol, na początku tego tygodnia, w porównaniu z okresem przedświątecznym ceny tuczników wzrosły o 8 gr, do 3, 4 zł kg, a żywca wołowego o 2 gr, do 2, 74 zł za kg.
Duża jest, podobnie jak w grudniu,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)