Od piwa Nil się kiwa
Od piwa Nil się kiwa
Nowoczesna archeologia, dysponując rozwiniętymi technikami analiz chemicznych, jest w stanie wykrywać zawartość odkopywanych naczyń. Delwen Samuel z uniwersytetu w Cambridge bada naczynia starożytnego Egiptu. Między innymi zidentyfikował na ich wewnętrznych ściankach ślady krochmalu, dekstryn, cukrów, drożdży. Ponieważ substancje te występują w piwie, na tej podstawie zrekonstruował starożytny proces piwowarski. Znając reakcje chemiczne prowadzące do powstawania tych substancji, ustalił poszczególne etapy produkcji. Najpierw sporządzano zaczyn z kiełkującego zboża, rozcieńczano go i podgrzewano. Tę mieszaninę łączono z zimną wodą i poddawano fermentacji z dodatkiem jagód jałowca. Niektóre browary brytyjskie są zainteresowane recepturą sprzed tysiącleci.
K. K.


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)