Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Od piwa Nil się kiwa

10 stycznia 1997 | Nauka i Technika | KK

Od piwa Nil się kiwa

Nowoczesna archeologia, dysponując rozwiniętymi technikami analiz chemicznych, jest w stanie wykrywać zawartość odkopywanych naczyń. Delwen Samuel z uniwersytetu w Cambridge bada naczynia starożytnego Egiptu. Między innymi zidentyfikował na ich wewnętrznych ściankach ślady krochmalu, dekstryn, cukrów, drożdży. Ponieważ substancje te występują w piwie, na tej podstawie zrekonstruował starożytny proces piwowarski. Znając reakcje chemiczne prowadzące do powstawania tych substancji, ustalił poszczególne etapy produkcji. Najpierw sporządzano zaczyn z kiełkującego zboża, rozcieńczano go i podgrzewano. Tę mieszaninę łączono z zimną wodą i poddawano fermentacji z dodatkiem jagód jałowca. Niektóre browary brytyjskie są zainteresowane recepturą sprzed tysiącleci.

K. K.

Brak okładki

Wydanie: 963

Spis treści
Zamów abonament