Dyplomacja i rondel
Dziedzictwo kulinarne mojego kraju powinno należeć do wszystkich – mówi ambasador Francji Pierre Buhler .
Rz: 19 marca 1300 restauracji, tawern, bistro w 150 krajach przygotuje francuskie menu. Ci szefowie kuchni nie umówili się natchnieni – niczego mu nie ujmując – francuskim esprit. Skąd ten pomysł?
Pierre Buhler: „Goūt de France", „Smak Francji" – bo tak będzie się nazywać ta akcja – to inicjatywa sławnego szefa kuchni Alaina Ducasse'a i naszego Ministerstwa Spraw Zagranicznych i Rozwoju Międzynarodowego. Jak więc widać, nazwa akcji pasuje do nazwy resortu.
Dobrze, drążmy dalej: co lub kto zainspirował monsieur Ducasse'a oraz resort?
Georges Auguste Escoffier był wielkim szefem kuchni, autorem książek kucharskich klasycznej kuchni francuskiej, pracował dla Césara Ritza w jego sławnych restauracjach hotelowych. W 1912 roku zainicjował kolacje Epikura, to samo menu serwowane tego samego dnia w wielu miastach świata, dla jak największej liczby gości. Powtarzały się co drugi miesiąc aż do wybuchu I wojny. To były inne czasy, media nie odgrywały jeszcze takiej roli jak...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta