Volcanes de Chile Sauvignon Blanc
W smaku i aromacie wina można znaleźć niemal wszystko. Wiele razy zdarza się, że nie ma to nic wspólnego ze smakiem winogron.
To kwestia chemii oraz wrażliwości naszych nosów i wpływu sensorycznych doświadczeń na to, co odbierają kubki smakowe i wysyłają do naszych mózgów.
Nieraz mówiliśmy tu o wiśniowych konfiturach oraz tytoniu we włoskim barolo, cytrynach, melonie i wanilii w chardonnay, żurawinie w pinot noir, różach w gewürztraminerze czy porzeczce w cabernet sauvignon. A dziś o odmianie winorośli, która potrafi dać trunki, w których można wyczuć pokrzywę, agrest i krzemień. Zajmiemy się mianowicie sauvignon blanc.
Szczep pochodzi z Francji,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta