Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Volcanes de Chile Sauvignon Blanc

28 sierpnia 2015 | Nauka | Jerzy Mazgaj
Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, 
miłośnik cygar, dobrych trunków 
i wybornej kuchni
źródło: materiały prasowe
Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, 
miłośnik cygar, dobrych trunków 
i wybornej kuchni
źródło: Rzeczpospolita

W smaku i aromacie wina można znaleźć niemal wszystko. Wiele razy zdarza się, że nie ma 
to nic wspólnego ze smakiem winogron. 


To kwestia chemii oraz wrażliwości naszych nosów i wpływu sensorycznych doświadczeń na to, co odbierają kubki smakowe i wysyłają do naszych mózgów.

Nieraz mówiliśmy tu o wiśniowych konfiturach oraz tytoniu we włoskim barolo, cytrynach, melonie i wanilii w chardonnay, żurawinie w pinot noir, różach w gewürztraminerze czy porzeczce w cabernet sauvignon. A dziś o odmianie winorośli, która potrafi dać trunki, w których można wyczuć pokrzywę, agrest i krzemień. Zajmiemy się mianowicie sauvignon blanc.

Szczep pochodzi z Francji,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum to wszystkie treści publikowane w "Rzeczpospolitej" od 1993 roku.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum
Wydanie: 10229

Wydanie: 10229

Spis treści

Nowe prawo budowlane

Zamów abonament