Szef kuchni też człowiek
Czy restauracje powinny być czynne we wszystkie dni tygodnia? Sprawę nie jest łatwiej rozstrzygnąć niż problem pracy sklepów w niedzielę.
Kilka tygodni temu, pod jedną z recenzji restauracji na moim blogu czytelnik opublikował komentarz, w którym nie krył oburzenia faktem, że opisywana restauracja jest zamknięta w niedzielę. Wymachując sztandarem wolnego rynku weryfikującego restauratorów argumentował, że gastronomia to usługi dla klientów, a większość ludzi na jadanie w restauracji ma czas głównie w weekend.
Odwoływanie się przeze mnie do przykładów zagranicznych i szermierka tezą o cywilizowaniu się polskiego rynku gastronomicznego nie były ani trochę przekonujące.
Zdziwienie? Tak! Wydawać by się...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta