Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Jeden obiad, dwie interpretacje

18 maja 2018 | Prawo | Przemysław Wojtasik

Firma, która funduje jedzenie pracownikom, zaliczy wydatki do podatkowych kosztów. Nie odliczy jednak VAT.

Przyjazne warunki pracy wpływają na efektywność zatrudnionych i zwiększają obroty przedsiębiorcy. Ten argument przekonuje fiskusa, który pozwala firmom rozliczać wydatki na posiłki dla pracowników w podatkowych kosztach. Inaczej jest jednak w VAT, tutaj skarbówka nie widzi związku między zakupami a działalnością gospodarczą. Popierają ją w tym sądy.

Spójrzmy na sprawę, która zaczęła się od wniosku o interpretację. Wystąpiła o nią zatrudniająca kilkanaście osób kancelaria prawna. Udostępnia pracownikom artykuły spożywcze, z których mogą przygotowywać w aneksie kuchennym posiłki. Dostają też napoje. Kancelaria argumentuje, że wydatek na zakup jedzenia jest związany z działalnością. Inwestycje w pracowników wpływają bowiem na ich motywację, co podnosi przychody firmy.

Fiskus był innego zdania. Podkreślił, że...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11054

Wydanie: 11054

Spis treści

Publicystyka, Opinie

Zamów abonament