Trybunał sprzyja spadkowi cen piwa
Akcyza od piwa smakowego powinna być obliczana tylko od czystego ekstraktu, a nie od dodawanych aromatów.
Piwne napoje smakowe nie tylko są coraz popularniejsze na rynku, ale też powodują spory o opodatkowanie. W środę taki spór między poznańską Kompanią Piwowarską a dyrektorem tamtejszej Izby Celnej rozstrzygnął Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej.
Kością niezgody był sposób obliczania akcyzy. Według wymogów ustawowych najważniejsza jest tu zawartość tzw. stopni Plato. Ten specjalistyczny piwowarski miernik oznacza zawartość piwnego ekstraktu w masie brzeczki (czyli piwnego półproduktu).
Stworzenie takiej mieszanki, w uproszczeniu mówiąc,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta