Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Polskie zioła w Prowansji

07 sierpnia 2018 | Pierwsza strona

Francuzi alarmują! Polacy mieszają w ich narodowej przyprawie – ziołach prowansalskich. Stacja telewizyjna France 2 wysłała nawet ekipę, by sprawdzić, czy niezbędny do nich tymianek, jak się okazało, sprowadzany znad Wisły, jest produkowany w higienicznych warunkach.

Polski tymianek zdominował tamtejszy rynek, eliminując słabsze jakościowo zioła m.in. z Maroka. W kraju ziołami zajmuje się ok. 20 tys. gospodarstw. Statystyczna uprawa ma od 0,5 do 2,5 ha, ale są i takie liczące 6–10 ha. Dominują rumianek i mięta pieprzowa oraz kozłek lekarski.

Polski rynek ziół jest szacowany na ok. 200 mln zł, 
30 proc. zbiorów trafia na eksport. Jak zapowiada Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa i rozwoju wsi, od przyszłego roku Instytut Włókien Naturalnych i Zielarstwa w Poznaniu ma wspierać polskich zielarzy, a produkcję ziół chciałby widzieć jako jedną z narodowych specjalizacji w rolnictwie. ©℗ —dw

 

Wydanie: 11122

Wydanie: 11122

Spis treści

Monitor wolnej przedsiębiorczości

Zamów abonament