Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Mięso z probówki? Młodzi uważają je za obrzydliwe

15 września 2020 | Rzeczpospolita Cyfrowa
Wielkie hodowle bydła  są zagrożeniem dla środowiska naturalnego
źródło: AdobeStock
Wielkie hodowle bydła są zagrożeniem dla środowiska naturalnego

Mięso hodowane w laboratorium ma być w przyszłości ekologiczną odpowiedzią na zatruwające środowisko hodowle krów i świń. Jednak według najnowszej ankiety młodzi konsumenci nie chcą go kupować, bo uważają za „obrzydliwe". URSZULA LESMAN

 

Naukowcy z dwóch uczelni w Australii – University of Sydney i Curtin University – przeprowadzili badanie, z którego wynika, że aż 72 proc. przedstawicieli tzw. pokolenia Z (osób urodzonych po 1995 roku) nie jest gotowych na regularne spożywanie mięsa wyprodukowanego na bazie komórek zwierzęcych w laboratorium. Stało się tak, mimo że aż 59 proc. uczestników badania było zaniepokojonych wpływem tradycyjnej hodowli na...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11762

Wydanie: 11762

Spis treści

Komunikaty+drobne

Komunikaty

Nieprzypisane

Zamów abonament