Mięso z probówki? Młodzi uważają je za obrzydliwe
Mięso hodowane w laboratorium ma być w przyszłości ekologiczną odpowiedzią na zatruwające środowisko hodowle krów i świń. Jednak według najnowszej ankiety młodzi konsumenci nie chcą go kupować, bo uważają za „obrzydliwe". URSZULA LESMAN
Naukowcy z dwóch uczelni w Australii – University of Sydney i Curtin University – przeprowadzili badanie, z którego wynika, że aż 72 proc. przedstawicieli tzw. pokolenia Z (osób urodzonych po 1995 roku) nie jest gotowych na regularne spożywanie mięsa wyprodukowanego na bazie komórek zwierzęcych w laboratorium. Stało się tak, mimo że aż 59 proc. uczestników badania było zaniepokojonych wpływem tradycyjnej hodowli na...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta