Rewolucja w gastronomii, pudełka warte miliard złotych
Tylko w 2020 r. powstało 200 nowych firm zajmujących się tego rodzaju cateringiem. Podbija nie tylko aglomeracje, ale także miasta powiatowe. Firmy też szukają sposobów na posiłki dla pracowników.
Gastronomia jest jednym z sektorów, które skutki pandemii odczuwają najmocniej, co oznaczać będzie upadek tysięcy firm. Jednym z efektów przestawienia się wyłącznie na dowóz czy sprzedaż na wynos jest ogromny wzrost zainteresowania różnymi opcjami alternatywnymi. Nie wszyscy chcą codziennie zamawiać do domu dania typu fast food, dlatego catering w firmie dostarczanych codziennie rano pudełek z posiłkami na cały dzień znalazł wielu zwolenników. Według raportu platformy Dietly.pl na rynku w 2020 r. pojawiło się ok. 200 nowych firm, które codziennie dostarczają zestawy pięciu posiłków do ponad 100 tys. Polaków. W porównaniu z poprzednim rokiem jest to wzrost o ok. 30 proc. Biorąc pod uwagę także nieuchronne likwidacje, takich firm działa już ponad 700, a rynek przekracza 1 mld zł.
Szansa
w pudełkach
– Sporo spośród nowych punktów to te, które do tej pory skupiały się na innej działalności, ale epidemia wymusiła przebranżowienie. W większości przypadków okazało się, że przerzucenie się na przygotowywanie diety pudełkowej jest dużo bardziej przychodowe – mówi Przemysław Skokowski, prezes Dietly.pl. – Kluczowa jest dość niska...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta