Polacy pokochali fast foody
21 proc. z nas odwiedza je choć raz w tygodniu. To jeden z najwyższych wyników w UE. Coraz chętniej zamawiamy też posiłki do domu, choć jesteśmy dość oszczędni.
Długie lockdowny oraz wielomiesięczne zamknięcie stacjonarnej obsługi w restauracjach spowodowały, że Polacy skazani na zamówienia z dostawą lub na wynos także zmienili swoje zwyczaje. 22 proc. zamawia choć raz w tygodniu posiłek na wynos – wynika z międzynarodowego badania agencji skupionych w sieci IRIS. Polską część przeprowadziło ARC Rynek i Opinia. Średnia globalna w tym przypadku wynosi 25 proc., zaś liderami są mieszkańcy Indonezji oraz Korei Południowej, gdzie zamawia odpowiednio 56 proc. oraz 49 proc.
Dostawa
na fali
– Wzrost korzystania z możliwości zamawiania posiłków z dowozem w oczywisty sposób jest związany z wybuchem pandemii, a co za tym idzie –zamknięciem barów, pubów oraz z pracą zdalną – mówi...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta