Robert Mazurek: Jego ekscelencja furmint
No dobrze, ale co to właściwie jest ten furmint, o którym tak często pan pisze? Krótko? To najlepsza w naszej części Europy biała odmiana winogron. A nieznana, bo węgierska. O ile bowiem chardonnay czy rieslinga uprawiają na całym świecie, o tyle furmint nie wyszedł poza Węgry, no Austro-Węgry. Najlepsze furminty powstają na północnych Węgrzech, na zboczach Somlo na północ od Balatonu, w Egerze (mało, ale za to wyśmienite), i przede wszystkim w Tokaju.
Wszyscy znamy słodkie tokaje, które przyniosły regionowi zasłużoną sławę. Otóż niemal wszystkie powstają właśnie z furmintu. Wytrawne białe wino robiono tam jako podstawę do aszu, resztę wypijano na miejscu i cześć. Tak mijały wieki, bo furminta uprawiają w Tokaju najmarniej od 800 lat. Aż przyszedł rok 2000, gdzie win aszu...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta