Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Polityka na talerzu

05 lutego 2022 | Plus Minus | Natalia Miller
źródło: materiały prasowe

O tym, jak świat kuchni i polityki wzajemnie się przenika, Witold Szabłowski pisał już w książce „Jak nakarmić dyktatora?". Dziennikarz i reportażysta wyruszył w kolejną kulinarną podróż, tym razem po Rosji i dawnych republikach radzieckich. Dotarł m.in. do kucharzy pierwszych sekretarzy i najwyższych władz Związku Radzieckiego, prawnuczki kucharza ostatniego cara Rosji, kucharek radzieckich kosmonautów i pierwszych likwidatorów katastrofy w Czarnobylu oraz ostatnich żyjących świadków Wielkiego Głodu na Ukrainie.

Jak sam autor przyznaje, trudno znaleźć inny kraj, w którym jedzenie tak silnie towarzyszy polityce. Zaintrygowany wątkiem propagandowym w kampanii wyborczej Władimira Putina – jego dziadek rzekomo gotował dla Lenina i Stalina – Szabłowski...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 12184

Wydanie: 12184

Zamów abonament