Gastronomia nie rezygnuje z alkoholu
Mimo podwyżek cen prądu i składników czynszów lokale gastronomiczne podejmują walkę o przetrwanie.
Właściciele lokali do końca stycznia każdego roku muszą rozliczyć się ze sprzedanego alkoholu i na podstawie przychodów z zeszłego roku obliczyć i opłacić pierwszą ratę za koncesję na rok bieżący. Zazwyczaj jest tak, że ci, którzy zamierzają zakończyć działalność, nie przedłużają koncesji, by nie narażać się na kolejne koszty.
Przykładowo w Poznaniu w 2022 r. wygaszono 50...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)