Majonez, pralka i scyzoryki
Książka Rafała Jurkowskiego to zestaw ponad 30 historii dotyczących Kielc, głównie z XX wieku. Inne pozycje z tej serii opowiadają m.in. o Ukrainie, Dolnym Śląsku, Ziemi Kłodzkiej i Słupsku.
Z „Sekretów Kielc" dowiadujemy się, w jakich okolicznościach w 1959 r. ruszyła produkcja kulinarnego symbolu tego miasta – majonezu. Recepturę z sekretnymi proporcjami żółtek jaj znaleziono przypadkowo w księgarni przy głównym deptaku na ulicy Sienkiewicza.
O kieleckim majonezie słyszał prawie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)
