Grillowanie jest jedną z głównych rozrywek Polaków
Wzrost cen nie ominął także grilla. Żywność na ruszt jest 18 proc. droższa, a węgiel zdrożał aż o ponad 50 proc.
Z badania UCE Research, które „Rzeczpospolita” opisuje jako pierwsza, wynika, że produkty niespożywcze do grillowania są ponad 29 proc. droższe niż przed rokiem. Polacy najczęściej kupują różnego rodzaju mięsa, wybiera je ponad 80 proc. badanych. – Kulturowo Polacy spożywają dużo mięsa, bo jest to kojarzone z dobrobytem. W dzisiejszych czasach zmienia się ta tendencja, nabywcy częściowo przechodzą na produkty wegańskie lub próbują nowości – mówi Marcin Lenkiewicz z Grupy BLIX, współautora badania.
Po ryby sięga 12,3 proc., zaś roślinne alternatywy...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta