Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Żywność na świecie tanieje, ale to może być przejściowe

11 lipca 2022 | Ekonomia i rynek | Piotr Skwirowski
źródło: Rzeczpospolita

Choć na giełdach światowych tanieją zboża, oleje roślinne i cukier, a indeks światowych cen żywności od trzech miesięcy spada, to zdaniem ekspertów nie musi to oznaczać końca kłopotów.

To, co dzieje się na światowych rynkach żywności, śledzi Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Po wybuchu wojny w Ukrainie, w marcu wyliczany przez nią indeks światowych cen żywności sięgnął 159,7 pkt. Podskoczył aż o ponad 18 pkt, czyli o blisko 13 proc., w porównaniu z również rekordowym lutym. I znalazł się tym samym na najwyższym poziomie w historii notowań, czyli od 1990 r.

Kwiecień i maj dość zaskakująco przyniosły jednak lekkie spadki. W piątek FAO podała odczyt za czerwiec. I okazało się, że indeks cen żywności znów lekko zmalał – do 154,2 pkt, o 3,7 pkt, czyli 2,3 proc. w stosunku do maja. Jest jednak i tak aż o 23 proc. wyżej niż przed rokiem.

Skąd te spadki

– Za czerwcowymi spadkami stały ceny produkcji roślinnej, co miało głównie silnie sezonowy charakter związany z poprawą bieżących perspektyw...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 12314

Wydanie: 12314

Spis treści

Reklama

Komunikaty

Zamów abonament