Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE
POPRZEDNI ARTYKUŁ Z WYDANIA NASTĘPNY ARTYKUŁ Z WYDANIA

Wolny niewolny handel

20 maja 2023 | Plus Minus | Ha Joon-Chang
Dzięki połączeniu rzekomo niezaspokojonego ludzkiego apetytu na mięso z rozwojem technik konserwacji (ekstrakcji, puszkowania i chłodzenia) w ciągu ostatniego półtora stulecia wołowina zawojowała świat. Ziemia zamieniła się w „planetę krów”. Urugwaj jako pierwszy (w 2004 roku) doprowadził do tego, że można prześledzić pochodzenie każdej sztuki bydła
autor zdjęcia: Marquicio Pagola/Shutterstock
źródło: Rzeczpospolita
Dzięki połączeniu rzekomo niezaspokojonego ludzkiego apetytu na mięso z rozwojem technik konserwacji (ekstrakcji, puszkowania i chłodzenia) w ciągu ostatniego półtora stulecia wołowina zawojowała świat. Ziemia zamieniła się w „planetę krów”. Urugwaj jako pierwszy (w 2004 roku) doprowadził do tego, że można prześledzić pochodzenie każdej sztuki bydła
źródło: Rzeczpospolita

Kraje potężne miały dużo większy wpływ na program wstępnych negocjacji zasad Światowej Organizacji Handlu i dopilnowały, żeby zasady te działały na ich korzyść.

Urugwaj ma na swoim koncie nie tylko wybitne osiągnięcia w futbolu. Imponująco radzi sobie również w kwestii praw politycz­nych i obywatelskich. W 1912 roku stał się pierwszym krajem Ameryki Łacińskiej, w którym kobiety zdobyły prawo do wniesienia o rozwód bez wskazania powodu. Należy do pierwszych krajów świata, w których kobiety otrzymały prawo głosu (w 1917 roku). W 2013 roku Urugwaj jako pierwszy zalegalizował marihuanę.

Inną międzynarodową ligą, w której Urugwaj prowadzi – być może mniej prestiżową niż piłka, polityka i prawa obywatelskie – jest branża mięsna. Obecnie w kraju tym żyje zdecydowanie największa liczba krów na osobę. Nie chodzi tylko o ilość, ale też o jakość. Urugwaj jako pierwszy (w 2004 roku) doprowadził do tego, że można prześledzić pochodzenie każdej sztuki bydła. Również jako pierwszy w historii zaczął masowo produkować ekstrakt wołowy, który przeszedł drogę od bulionu odparo­wanego dla uzyskania gęstego płynu (znanego również jako „wołowina w płynie”) aż do kultowej kostki rosołowej Oxo.

W 1847 roku Justus von Liebig, niemiecki naukowiec znany ze swej pracy nad nawożeniem roślin i uważany za jednego z ojców chemii organicznej, wynalazł ekstrakt wołowy. Liebig uważał, że da on bied­nym dostęp do składników odżywczych wołowiny, na którą nie było ich stać. Niestety surowiec do produkcji ekstraktu był...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
POPRZEDNI ARTYKUŁ Z WYDANIA NASTĘPNY ARTYKUŁ Z WYDANIA
Wydanie: 12575

Wydanie: 12575

Zamów abonament