Inflacja wprosiła się na grilla
Od początku roku wieprzowina zdrożała już o 9,5 proc., a drób – o 2 proc. W najgorszej sytuacji są wegetarianie, bo warzywa podrożały jeszcze bardziej.
Choć inflacja spadała w czerwcu do 11,5 proc. r./r., to ceny żywności w tym samym czasie wzrastały bardziej, bo aż o 17,7 proc. A ceny samego mięsa – o 13,6 proc. Tylko od początku roku ceny wieprzowiny, będącej najpopularniejszym mięsem na polskim grillu, wzrosły o 9,5 proc. Drób podrożał o 2 proc., a wołowina – o 1,5 proc. Jeśli ktoś wybiera na grilla kiełbasę, to wędliny podrożały o 6,2 proc. Miłośnicy ryb i owoców morza także płacą więcej, bo te zdrożały o 4,9 proc. – Najbardziej inflacja uderzyła jednak w wegetarian, gdyż ceny warzyw od początku roku skoczyły aż o 16,5...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta