Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Ulubione ciasto fizyków

04 listopada 2023 | Plus Minus | Marek Oramus
„Jak zrobić szarlotkę od podstaw. W poszukiwaniu przepisu na nasz Wszechświat”, Harry Cliff, tłum. Marek Krośniak, wyd. Zysk i S-ka
źródło: Rzeczpospolita
„Jak zrobić szarlotkę od podstaw. W poszukiwaniu przepisu na nasz Wszechświat”, Harry Cliff, tłum. Marek Krośniak, wyd. Zysk i S-ka

W dążeniu do uprzystępnienia tematyki kosmologicznej popularyzatorzy sięgają do rozmaitych metafor, ale metafora gastronomiczna nie zdarza się często.

Zastosował ją fizyk cząstek elementarnych z Cambridge Harry Cliff, który w książce „Jak zrobić szarlotkę od podstaw” nie tyle przyrównał Wszechświat do placka z jabłkami, ile zadał sobie trud prześledzenia, jak powstały składniki do tego wypieku. Na pomysł nie wpadł sam: to słynny Carl Sagan w jednym z odcinków serialu „Kosmos” z lat 80. XX wieku, siedząc nad porcją jabłecznika, wyrzekł aforyzm, że „aby zrobić szarlotkę od podstaw, trzeba najpierw wymyślić Wszechświat”. Innymi słowy, droga do jabłek na ciasto prowadzi od Big Bangu przez wszystkie perypetie astrofizyczne do końcowego efektu, jakim jest planeta Ziemia z sadami jabłoni na powierzchni....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 12716

Wydanie: 12716

Zamów abonament