Zapasy – co sprawdzić przygotowując sprawozdanie finansowe
Przygotowując sprawozdanie finansowe należy zwrócić szczególną uwagę na rzetelność prezentowanych w nim informacji. Zapasy są jedną z kluczowych pozycji w większości przedsiębiorstw produkcyjnych i handlowych, dlatego kierownictwo tych podmiotów musi podjąć szereg działań wspierających prawidłową wycenę tych składników majątkowych.
Do najważniejszych działań należy przygotowanie odpowiedniej polityki rachunkowości, w której zawarta będzie metoda wyceny oraz prowadzenia analityki do posiadanych zasobów. Poza tym dużą uwagę powinna przykuć kwestia wyceny na dzień bilansowy. W tym celu niezbędne jest przygotowanie i odpowiednie przeprowadzenie inwentaryzacji oraz ocena przydatności ekonomicznej zapasów.
Nim odpowiemy na główny problem, którym jest odpowiednie przygotowanie sprawozdania finansowego w zakresie zapasów, warto dowiedzieć się czym one są.
Zgodnie z art. 3 ust. 1 pkt 18 lit. a ustawy o rachunkowości (dalej uor) są to rzeczowe aktywa obrotowe, przeznaczone do zużycia lub zbycia w ciągu 12 miesięcy od dnia bilansowego lub okresu dłuższego niż 12 miesięcy, jeżeli tyle trwa normalny cykl operacyjny właściwy dla danej działalności. W bilansie jednostki gospodarczej znajdziemy je pod pozycją B.I. Zgodnie z ustawową klasyfikacją zapasy dzielimy na:
∑ materiały (poz. B.I.1),
∑ półprodukty i produkty w toku (poz. B.I.2),
∑ produkty gotowe (poz. B.I.3),
∑ towary (poz. B.I.4),
∑ zaliczki na dostawy i usługi (poz. B.I.5).
O ile w przypadku przedsiębiorstw usługowych kwestia zapasów oraz gospodarki magazynowej nie jest głównym obszarem zainteresowania, to gdy mamy do czynienia z zakładami produkcyjnymi czy też firmami handlowymi, obszar ten...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta