Potencjał jest zbyt duży
CUKROWNICTWO
Program restrukturyzacji
Potencjał jest zbyt duży
Zdaniem Łucji Chudoby, eksperta Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, do roku 2000, a więc w ciągu najbliższych dwóch lat, kilkanaście polskich cukrowni zaprzestanie produkcji cukru. Nie znaczy to, że zakłady te znikną w ogóle. Ale będą musiały zająć się czym innym: produkcją kwasku cytrynowego, przetwórstwem owoców i warzyw, produkcją alkoholu etc. Powód zmiany kierunku produkcji w niektórych cukrowniach jest oczywisty: polskie cukrownictwo ma obecnie zbyt duży potencjał, co powoduje skracanie kampanii cukrowniczej oraz wzrost kosztów produkcji cukru. Na razie nie wiadomo, które cukrownie będzie czekała taka reorientacja w przetwórstwie.
-- Nie prowadziłam w tym celu żadnych szczegółowych konsultacji -- mówi autorka. -- Liczbę tę podałam intuicyjnie, wniosek swój wyciągnęłam zaś m. in. na podstawie tego, że około 15 proc. cukrowni stale...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta